Narrow Casting

Narrow casting is door middel van audiovisuele displays het benaderen van een of meer specifieke doelgroepen, op een specifieke plaats en op specifieke momenten. De content is daarbij op maat gesneden voor de ontvanger. De term is het tegengestelde van het Engelse broadcasting.

 

De term narrowcasting werd in 1968 door Joseph Licklider, een wetenschapper van het Amerikaanse MIT, voor het eerst gebruikt.

Optimaal Digitaal geeft de volgende definitie van narrow-casting: "Het leveren van informatie die is gericht op een bepaald publiek, op een geselecteerde locatie en tijdstip via digitale schermen, veelal op afstand aangestuurd met relevante visuele content." Narrow-casting gaat over schermen die opduiken in (semi)-openbare ruimtes als winkels, cafés, trams en straten.

Bijna dezelfde definitie wordt in het Narrowcasting Rapport van MyRetail gebruikt. "Narrowcasting is het leveren van informatie via een interactief netwerk zoals het Internet of Intranet gericht op een bepaald publiek, op een geselecteerde locatie en tijdstip via digitale schermen, op afstand aangestuurd met relevante visuele content".

Gaat het er bij broadcasting om vanuit een zender een groot aantal ontvangers tegelijkertijd met een generieke boodschap te bereiken, bij narrowcasting draait het er om de juiste boodschap, op het juiste moment, bij de juiste doelgroep over te brengen. Deze vorm van communicatie vinden we vooral in de retail, maar ook in de horeca, bij evenementen, banken en productiebedrijven. Narrowcasting werkt met audiovisuele displays (lcd- of plasmaschermen) en op maat gesneden en steeds geactualiseerde content. Actualiseren gebeurt centraal door middel van breedband internetverbindingen.[1]

Narrowcasting is een fenomeen dat inmiddels vele namen kent: digital signage, dynamic signage, electronic signage networks, digital in-store merchandising, electronic display networks, flashdisplays, retail television, captive audience networks, out-of-home media networks, digital media networks, electronic billboards, electronic point of communication.

Narrowcasting bestaat al een lange tijd. Blokker zendt al tijden reclames in de winkel uit om bepaalde producten aan te prijzen. Dit gaat via een normale tv met een ingebouwde videorecorder. Nadat de plasmaschermen sterk in opkomst kwamen en sterk in prijs daalden werd narrowcasting pas echt populair. Door de kleine afmetingen van de plasmaschermen zijn deze overal te plaatsen en kan de narrowcaster zijn publiek op veel plaatsen bereiken.

Narrowcasting wordt gezien als een nieuwe hype die een reactie is op het zapgedrag van de consument tijdens de reguliere reclameblokken op tv. De adverteerders kunnen middels broadcast de consument niet meer voldoende bereiken. Maar narrowcasting wordt niet alleen gebruikt voor reclamedoeleinden. Narrowcasting bereikt specifieke doelgroepen op specifieke locaties.

Interactieve Narrowcasting
Interactieve narrowcasting is een nieuwe vorm van narrowcasting, waarbij klanten actief invloed uitoefenen op de informatie die zij ontvangen. Veelal wordt bij interactieve narrowcasting gebruikgemaakt van schermen die met touchscreens worden aangestuurd. Daarnaast is de content meer informatief gericht en meer merkgeoriënteerd. Interactieve narrowcasting kan daarom nog gerichter worden ingezet, zelfs naast of tussen de producten en omdat er gebruik wordt gemaakt van aanraak schermen is het gebruik door klanten tevens beter te analyseren.

Waar wordt het voor gebruikt
Narrowcasting komt vaak voor via Internet, maar dat hoeft niet. Commercials vertoont in winkels vallen ook onder narrowcasting. Een ander voorbeeld zijn de presentatieschermen in het openbaar vervoer als de Amsterdamse tram's. Deze vertonen afwisselend nieuws en commerciële boodschappen. Daarnaast worden digitale abri's ook als narrowcasting gezien. Dit zijn digitale posters die per vestiging kunnen worden aangestuurd. Vaak wordt hiervoor Adobe Flash en Actionscript gebruikt om de content weer te geven. De locaties waar men narrowcasting tegenkomt zijn erg verschillend. Vaak wordt voor locaties gekozen waar men staat te wachten, zoals bij liften, of waar wachtrijvorming ontstaat, zoals bij tankstations. Ook plekken waar men lang op één bepaalde plaats staat of zit zijn populair.

Mogelijkheden
De mogelijkheden van narrowcasting zijn erg groot. Zo kunnen er voorgeprogrameerde presentaties worden gedraaid, kan er live tv worden uitgezonden, maar kunnen de presentaties ook aan databases worden gekoppeld zodat direct de laatste informatie, bijvoorbeeld aandelen of vertrektijden van vliegtuigen, wordt uitgezonden.

Nieuwe techniek
Sinds de opkomst van xml in flash wordt er veel gebruikgemaakt van geautomatiseerde flash bestanden. gebruikers (bijvoorbeeld autodealers en makelaars) zetten een display in een showroom, openen een browser en roepen een online flash aan. daarna zetten ze deze op full-screen. Deze gemaakte flash roept automatisch een xml op met daarin actuele aanbiedingen met tekst en eventueel foto's. De flash bevat een opmaat grafische look (door een reclamebureau gemaakt), de content komt rechtstreeks vanuit een database. Dit noemen ze ook wel Flashdisplays.